POLITIKUS HANTU
merayap ke setiap parti

RAFIDAH ADA HIDDEN AGENDA ?

 

APA muslihat Tan Sri Rafidah Aziz beriya-iya ingin membuat peralihan kuasa pada jun 2009 sedangkan jika dilakukan pada march tahun hadapan , keputusan nya tetap sama , Rafidah tetap tidak memimpin wanita lagi .

 

Kalau dibandingkan dengan jawatan Pak Lah , jawatan Pak Lah lagi hebat sedangkan Rafidah Cuma MP biasa , tak lebih dari itu tetapi kenapa berlebih-lebih mempertahankan peralihan kuasa .

 

Tentu ada ada sesuatu yang mana ahli wanita tidak tahu tersimpan dalam hati Rafidah , adakah kerana terlalu sayangkan jawatan ketua wanita atau sengaja untuk memerangkap Sharizat supaya terjebak dalam satu pertarungan bagi mengekalkan jawatan naib ketua yang disandangnya .

 

Persoalan ini tentukannya bukan sahaja menghantui pemikiran ahli wanita tetapi juga membingungkan Sharizat kerana jika ada pelan peralihan kuasa , ianya perlu dijalankan secara menyeluruh , bukan sekadar memastikan Rafidah selamat tetapi Sharizat , lantaklah .

 

Kamalia tidak mungkin berkompromi dalam perkara ini kerana jelas hasrat perwakilan mahukan beliau dan harapannya untuk menang lebih besar jika menentang Sharizat .

 

Jika Kamalia menang , bulan jun nanti ketua pergerakan wanita kebangsaan ialah Datuk Kamalia Ibrahim , bukannya sharizat dan ini yang merisaukan Sharizat .

 

Jika Sharizat mengumbar menentang Rafidah , bermakna Kamalia akan menang tanpa bertanding sedangkan Sharizat perlu berhempas pulas menentang bossnya .

 

Biarpun harapan untuk menang agak cerah tetapi jika ini sebenarnya permainan Rafidah dan Sharizat kalah , jun nanti ketua pergerakan wanita tetap pada Kamalia juga .

 

Itu pun kalau Rafidah mengotakan janji untuk menyerahkan kuasa kerana banyak sejarah membuktikan bahawa janji mulut tidak boleh dipakai tambahan lagi dalam politik dan terutamanya Umno .

 

Tetapi jika Rafidah memikirkan kehendak akar umbi dan menyerahkan jawatan itu pada march 2009 , bermakna peralihan kuasa yang dijalankan nanti benar-benar hebat kerana ia licin , lancar dan lansung tiada pertandingan .

 

Sharizat menang tak bertanding dan Kamalia pula menjadi naib ketua tanpa perlu bersusah payah berkempen .

 

Jika berlaku pertanding bagi kedua-dua jawatan itu , pastinya membabitkan ketiga-tiga tokoh tersebut dan salah saorang pasti akan kecundang .

 

Rafidah kecundang , tak apa kerana zamannya telah berakhir Cuma menantikan suiz di petik untuk memadamkan api kepimpinan nya sahaja .

 

Kamalia juga mantan wakil rakyat , setiausaha agung Pemadam kebangsaan ini juga tidak banyak rugi kecuali keuntungan besar jika menang .

 

Manakala Sharizat yang paling bahaya , samaada bertanding di jawatan ketua atau naib , resikonya tetap sama tapi dari kalah dikerusi naib ketua , baik kalah dikerusi ketua .

 

Satu isu lagi , ialah permainan Rafidah untuk melihat hanya orang Perak dan lebih jelas , pemimpin wanita Kuala Kangsar yang beliau jadi MP nya menggantikan tempat beliau dan berselindung disebalik peralihan kuasa .

 

Ada kemungkin .

 

Politik ialah permainan serba kemungkinan , jadi tiada yang tidak mungkin dan kemungkinan untuk Kamalia menjadi ketua wanita juga tidak boleh dipandang rendah pada pertengahan jun nanti kalau memang itu yang dihajatkan Rafidah .

 

Tinggal lagi terpulang kepada Sharizat untuk menilai , masuk lubuk atau bernafas selesa .

 

Jangan ikut kata enggang , makan buah beluluk , ikut kata orang , terjun masuk lubuk .

 

Cili Padi – biarkan biarkan …

 

 

No Responses to “RAFIDAH ADA HIDDEN AGENDA ?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: